Sembra-neuletakki<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Alkuperäisessä versiossa on käytetty lankana 7 veljestä -lankaa. Langan kulutus 540g eli n. 1080m.

Puikot: 4,5-5mm, tai käsialan mukaan. Pyöröpuikko 80cm.

Nappeja haluttu määrä, mallissa 4 kpl puisia duffelinappeja.

Sileän neuleen tiheys: 16,5 silmukkaa ja 26 kerrosta =10 cm.

Takin mitat:    vartalon ympärys n. 90cm

                      pituus n. 60cm

                      hihan pituus n. 63cm.

 

Takin ohje on kirjoitettu neulottavaksi kukin kappale erikseen. Mikäli haluat neuloa esimerkiksi koko vartalo-osan yhtenä kappaleena, jätä reunasilmukat pois laskuista niiden saumojen kohdalla, jotka neulot yhteen.

 

Etukappaleen palmikkopaneelit, oikea etukappale:

1042856.jpg

Luo 42 silmukkaa ja neulo näillä reunasilmukoiden sisällä 2o2n-joustinta 20 kerrosta (= n. 7cm). Huomioi, että kappaleen keskireunaan tulee reunasilmukan jälkeen kaksi nurjaa silmukkaa, koska palmikkomallikerta jatkuu näillä! Aloita palmikoiden teko oikean puolen kerroksella. Huomioi neuloessasi, että keski- ja sivupalmikoiden mallikerran korkeus on erilainen.

  1. kerros (oikea puoli): Neulo rs, 2n, 6o, 2n, 3o, 4n, 6s:n oikea kierto, 4n, 3o, 2n, 6o, 2n, rs.
  2. kerros (nurja puoli): Neulo silmukat siten miltä ne näyttävät, oikeat oikein ja nurjat nurin.
  3. kerros ja seuraavat: jatka mallipiirroksen mukaan.

 

Kun olet neulonut 4 täyttä mallikertaa sivupalmikoita (ja samalla tietenkin keskipalmikkoa) kavenna kappaleen oikeassa reunassa joka toinen kerros 1 silmukka 8 kertaa =34 silmukkaa. Jatka kappaleen neulomista suoraan ilman oikeanpuolen palmikkoa, kunnes keskimmäisiä mallikertoja on 5,5. Tällöin kappaleen korkeus on noin 60cm.

1042857.jpg

Neulo vasen kappale oikean puolen peilikuvaksi kavennusten suhteen. Alkuperäisessä takissa keskimallikerran palmikoita ei ole käännetty peilikuvaksi, mutta halutessaan nekin voi kääntää.

 

Takakappale:

Luo 100 silmukkaa ja neulo näillä reunasilmukoiden sisällä 2o2n-joustinta 20 kerrosta. Tarkista taas, että kappaleen molempiin reunoihin tulee oikealle puolelle nurjien silmukoiden jonot. Tällöin mallikertojen nurjien silmukoiden jonot asettuvat oikeisiin kohtiin.

Aloita palmikoiden teko oikeanpuolen kerroksella:

  1. kerros (oikea puoli): Neulo rs, 20o, 2n, 6o, 2n, 38o, 2n, 6o, 2n, 20o, rs.
  2. kerros (nurja puoli): Neulo silmukat siten miltä ne näyttävät.
  3. kerros ja seuraavat, neulo oikeassa reunassa pääkaavion osan 3 mukaan ja vasemmassa reunassa osan 1 mukaan. Huomioi palmikoita reunustavat nurjat silmukkaketjut.

1042869.jpg

Kun kappaleen korkeus on 40cm (hieman yli 4 kokonaista mallikertaa), päätä molemmissa reunoissa 13 silmukkaa =74 silmukkaa jäljellä. Kavenna sitten molemmissa reunoissa joka toinen kerros 1 silmukka 5 kertaa =64 silmukkaa. Jatka suoraan, kunnes kokonaisia mallikertoja on 6. Päätä tällöin kappaleen keskimmäiset 8 silmukkaa. Molemmille puolille jää tällöin 28 silmukkaa. Kavenna pääntien reunassa joka toinen kerros 1 silmukka 3 kertaa = 25 silmukkaa puolellaan. Neulo suoraa, kunnes kappaleen korkeus on sama kuin etukappaleen, vertaa sivupalmikoiden mallikertojen määrää toisiinsa. Huomioi, että etu- ja takakappaleiden olkasaumojen silmukkamäärät eivät vastaa toisiaan. Saumat ovat kuitenkin sopivat erilaisten tiheyksien takia. Kiinnittäessäsi saumoja, kohdista sivupalmikot toisiinsa.

 

Hihat:

Luo 48 silmukkaa. Neulo reunasilmukoiden sisällä 2o2n-joustinta 20 kerrosta. Oikeanpuolen kerroksella molempiin reunoihin tulee oikeiden silmukoiden ketjut, tällöin nurjat silmukkaketjut osuvat taas oikein kohdilleen mallikertojen kanssa. Aloita palmikot oikeanpuolen kerroksella.

  1. kerros (oikea puoli): Neulo rs, 10o, 2n, 6o, 2n, 6o, 2n, 6o, 2n, 10o, rs.
  2. kerros (nurja puoli): Neulo silmukat siten, miltä ne näyttävät.
  3. kerros ja seuraavat: Neulo oikeanpuolimmainen mallikerta kaavion 3 mukaan ja vasen reuna kaavion 1 mukaan. Keskimmäiset kuusi oikeaa silmukkaan neulotaan aina sileää oikeaa.

1042863.jpg

Kun kappaleen korkeus on 25cm, aloita molemmissa reunoissa lisäykset. Lisää 1 s molemmissa reunoissa joka 10. kerros 7 kertaa = 62 s. Kun kappaleen korkeus on 47cm, päätä molemmissa reunoissa 3 silmukkaa = 56s. Kavenna tämän jälkeen molemmissa reunoissa 1s joka toinen kerros 15 kertaa =26s. Päätä loput silmukat kerralla.

 

Viimeistely:

Ompele etu- ja takakappaleet yhteen. Sauma tulee vaatteen etupuolelle, palmikkopaneelien reunaan. Ompele hihasaumat ja yhdistä hihat kädenteille.

 

Kaulusta varten poimi pitkälle pyöröpuikolle silmukat kaula-aukon kohdalta, katso kuva, kohta 1.

1042858.jpg

Poimi silmukoita 3s/4krs. Aloita silmukoiden kerääminen siitä, mihin etukappaleiden kauluskavennukset ovat loppuneet ja lopeta toisella puolen samaan kohtaan. Neulo yksi kerros 2o2n-joustinta. Tarkista että reunasilmukkajonot ovat symmetriset.

 

Neulo nyt siten, että joka kerroksen lopuksi nostat vinosta osuudesta (kavennusten kohdalta) yhden silmukan, kohta 2. Neulo näin yhteensä 16 kerrosta, jolloin olet nostanut molemmista reunoista 8 silmukkaa. Näillä neulotaan heti noston jälkeen samanlaista joustinta kuin muillakin silmukoilla. Jousteen korkeus on nyt noin 4cm. Alkuperäisessä neuleessa silmukoita on tässä vaiheessa 82.

 

Poimi nyt etukappaleiden reunoista loputkin silmukat, mallityössä yhteensä 238 silmukkaa, kohta 3. Neulo näillä silmukoilla joustinta 10 krs. Tarkista, että molemmissa reunoissa on sama määrä silmukoita. Tee sitten oikean etukappaleen reunaan napinreiät haluamiisi kohtiin päättämällä aina kaksi silmukkaa kerrallaan napin kohdalla. Seuraavalla kerroksella lisää tässä 2 silmukkaa. Mallineuleessa nappeja on neljä ja ne ovat noin 7cm etäisyydellä toisistaan. Alin nappi on 1cm jousteen alareunasta. Nappeja voit laittaa haluamasi määrän ja sen kokoisia kuin haluat. Huomio tässä kuitenkin napinläven koko, ettei siitä tule liian suuri tai liian pieni. Ohjeistetut reiät sopivat mallissa käytettyihin puisiin duffelinappeihin. Jatka joustinta, kunnes sen korkeus on 20 krs. Päätä silmukat löysähkösti, jotta reuna ei kiristä eikä lörpötä. Mikäli kaulus ei pysy takaa paikoillaan, eli kaksin kerroin, voit ommella sitä hiukan kiinni. Ompele myös napit paikoilleen.

 

Ohjekaaviot:

1042908.jpg 

Mallikertojen 1 ja 3 korkeus on 20 kerrosta. Mallikerran 2 korkeus on 24 kerrosta. Mallikerrat on erotettu paksummilla reunuksilla.

 

Etupaneelit koostuvat koko 42 silmukan kaaviosta. Huomaa mallikertojen erilainen korkeus. Neulottuasi mallikertoja 1 ja 3 kerran, jatka mallikertaa alusta, samoin mallikerran 3 kohdalla. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että neulottuasi viisi mallikertaa kuvioita 1 ja 3, keskimmäistä kuviota 2 on vain 4 mallikertaa.

 

Takakappaleelle tulee ainoastaan mallikertoja 1 ja 3. Näiden molemmille puolille tulee 2 nurjan silmukan jonot, kuten isossakin kaaviossa. Mallikertojen välissä neulotaan sileää oikeaa.

 

Hihoissa on keskellä mallikertoja 1 ja 3. Näiden molemmille puolille tulee jälleen 2 nurjan silmukan jonot. Mallikertojen välissä neulotaan 6 silmukalla sileää oikeaa.