Tänä vuonna olen yllättävän ajoissa noiden joululahjojen kanssa, yleensä parin joulua edeltävän viikon aikana tulee aina kauhea kiire. Kävin siis eilen joulumarkkinoilla/messuilla ja metsästelin lähinnä hahtuvaa huovutuskokeiluihin. Löysin myös yllättäen muuta... Mutta siis, saatavilla olisi ollut hahtuvaakin, mutta ostin nyt kokeilumielessä Fritidsgarnia ja pitihän sitä illalla jo alkaa kokeilla, kun ei muut keskeneräiset innostaneet.

Tarkoituksena siis tehdä kippurakärkitossut. Ohjeena käytin Kristiinan ohjetta. Langan myyjät sanoivat että Fritidsgarn kutistuu vähemmän kuin huopanen ja että tossu olisi sopiva, kun siitä ensin tekee sellaisen vähän löysän, muttei kuitenkaan hirveän suurta. Siispä ryhdyin kokeilemaan. Ensin loin nuo tarvittavat kuutisenkymmentä silmukkaa ja totesin, että se mahtuu kahteen jalkaan, jos kaikilla niillä teen. Siispä vähensin silmukat 50 ja edelleen oli suuri... Lopulta päädyin 44 siten että ensin olin luonut 40 ja neulottuani pari kerrosta se näytti hieman liian vähältä, siispä lisäsin reunoissa ja keskellä uhteensä 4 silmukkaa. Korkeampaa osaa tein kymmenisen senttiä (kristiinan ohjeessa 8) ja sitten päättelin 5 s molemmin puolin. Tämän jälkeen onnistuin lukemaan että kavennukset aloitetaan kappaleen ollessa 18 cm, mutta lukikin että jatka vielä 18 cm... Onneksi huomasin tuon vasta kun tossut oli jo koneessa, koska muuten olisi tuolla langalla tullut hessuhopotossut :) Kavennukset aloitin kuitenkin siis kun kappale oli tuon 18 cm pitkä ja aluksi kavensin ohjeen mukaan 3 kertaa. Sitten jatkoin 4 kertaa vain keskellä ja vielä 2 kertaa vain reunoissa. Jäljelle jäi 6 silmukkaa. Tossut koneeseen 40 asteeseen parin punaisen puseron kanssa, kun en tiennyt päästääkö väriä tai nukkaako. (Nyt toivotaan ettei lahjan saaja osu tänne... )

285396.jpg

Toivoin että pinta olisi huopunut enemmän, että ainaoikein kerrokset olisivat hävinneet enemmän näkyvistä, mutta ihan hyvät tuli noinkin. Ja eihän sitä muut tiedä, ettei sen oo tarkotus näkyä :) Tossut oli pikkasen liian lyhyet, mutta venyttelin niitä, niin ovat kohtuulliset, kärki osuu vähän väärään paikkaan kun varpaat tahtoo kääntää sitä. Siitä selviää varmaan kun tekee toiset hiukka pitemmät. Täytyy antaa nää jollekin lapselle vaikka, jolla ei oo vielä ihan aikuisen jalka :) Näyttää ihan tonttutossuilta. Puikot oli 7 pyöröt (tasona kuitenkin tein) ja lankaa meni pikku nyssäkkää vajaa 100g. Sen muutaman kerroksen lisäyksen kanssa menee varmaan koko kerä, hyvä jos riittää, täytyy käyttää sen ylijäänyt lisäksi. Näitä oli kyllä niin kiva tehdä, että taidan hakea kuitenkin sitä hahtuvaakin ja kokeilla millaiset siitä tulisi... Kyllähän meillä suvussa naisia riittää, joille noita voi sit antaa!

Messuilla oli myös esittelyssä Garnstudion lankoja, joihin en ollut ennen tutustunut ollenkaan. Eskimoa, jotain mohairia ja alpacaa. Otinpa sitten kokeeksi nämä kerät ja kyllä tuntui ihanan pehmeältä. Esillä oli kauluri, joka oli tehty kaksinkertaisesta alpacasta, siihen kului 2 kerää +reunavirkkuut. Mietin ensin sellaista, mutta taidan tehdä siitä ehkä jotain muuta, vaikka sormikkaat tai kämmekkäät...

285400.jpg

Tässä vielä tulossa se huivi josta aiemmin puhuin. Taidan kuitenkin jättää sen ruusun pois ja koristella jälkikäteen jollain kiinnitettävillä jutuilla. Vaikka helmillä tai pienillä kukilla.

285399.jpg